
Het Oude Postkantoor
De inbraak in het postkantoor van Apeldoorn in de nacht van 30 op 31 januari 1971 blijft een van de meest spraakmakende misdaden in Nederland. De inbrekers slaagden erin een enorm bedrag van 903.037 gulden te stelen, maar ongeveer 700.000 gulden van deze buit is nog steeds niet teruggevonden.

Anton B., een 36-jarige autohandelaar uit Sneek, werd door het Gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Dit volgde op een eerdere veroordeling door de rechtbank in Zutphen, die hem vier jaar had opgelegd. De procureur-generaal had aanvankelijk zes jaar geëist, maar Anton B. kreeg uiteindelijk vijf jaar. Ondanks het feit dat hij grote sommen geld had uitgegeven kort na de inbraak, bleef hij hardnekkig zijn betrokkenheid ontkennen.
De inbraak was uiterst professioneel uitgevoerd. Anton B., samen met de 21-jarige antiekhandelaar Marten A. en de 40-jarige handelaar in antieke bouwmaterialen Rein R., allemaal uit Sneek, had het postkantoor grondig verkend. Ze gebruikten een snijbrander om de oude kluisdeuren uit 1936 open te branden, omdat deze geen moderne alarmsystemen hadden.

Tijdens de rechtszaak eiste officier van justitie dhr. Van den Bosch vier jaar gevangenisstraf voor Marten A., die zijn betrokkenheid had toegegeven, en vier en een half jaar voor Anton B., die zijn rol bleef ontkennen. Dhr. Van den Bosch noemde de inbraak een “stout stukje vakwerk” en prees de vaardigheid van de inbrekers. Anton B. probeerde een deal te sluiten door een volledige bekentenis te doen in ruil voor strafvermindering, maar deze poging werd afgewezen. Na zijn veroordeling wist Anton B. te ontsnappen, vermoedelijk om de buit te verbergen en zich voor te bereiden op zijn hoger beroep. Uiteindelijk werd hij weer gevonden en in de cel geplaatst om te wachten op zijn hoger beroep.

Tijdens het hoger beroep beweerde Anton B. dat hij tijdens de kraaknacht had zitten schaken met een Haagse student, die als getuige optrad. Het hof geloofde dit verhaal echter niet en stuurde Anton B. naar een psychiatrische kliniek in Utrecht voor verder onderzoek. Uiteindelijk kreeg Anton B. een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd, maar de buit bleef tot op heden onvindbaar.
Anton B. werd een bekende inbreker. In 2020 gaf hij nog een interview en bracht hij een boek uit waarin hij eerlijk over zijn daden sprak, ook over de postkantoorkraak van 1971. Hij zei lachend: “Ik kan er nu wel over praten, want het is toch al verjaard.”
