
Asselsestraat 65, 1970
Aan het begin van de 20e eeuw was de Asselsestraat in Apeldoorn een opkomende buurt, vol bedrijvigheid, en de oude woningen uit 1885 werden vervangen door nieuwbouw. In 1907 werd er een groot perceel aan de toenmalige Asselsche straat gebouw. Dit pand, op nummer 83, met een oppervlakte van 315 m², zou een toegevoegde waarde krijgen in de geschiedenis van deze straat.
De Eerste Eigenaar: Gerardus Johannes Mensink
In 1919, slechts enkele jaren na de voltooiing van het pand, werd het gekocht door de 28-jarige Gerardus Johannes Mensink. Gerardus was een ambitieuze jongeman die zijn toekomst zag in de bakkerswereld. Hij opende een elektrische bakkerij, een vooruitstrevend concept in die tijd. Het was een periode van technologische innovatie, en Gerardus wist dat hij met elektriciteit een voorsprong kon nemen op traditionele bakkerijen.

In 1931 onderging de Asselschestraat enkele veranderingen. Door de bouw van nieuwe woningen en de aanpassing van het stratenplan kregen de huizen nieuwe huisnummers, en zo verhuisde de familie Mensink zonder te verhuizen van nummer 83 naar nummer 65. De spelling van de straatnaam werd ook aangepast naar Asselsestraat, zonder de ‘ch’. Het pand bleef echter het vertrouwde gezicht van de bakkerij, waar de geur van vers brood en gebak dagelijks in de straat hing.

Een Nieuwe Generatie: De Familie Coumans
In 1951 bereikte Gerardus Johannes Mensink de leeftijd van 60 jaar en besloot hij met pensioen te gaan. Hij droeg de bakkerij over aan zijn schoonzoon, Jan Mathijs Coumans, die al geruime tijd in de bakkerij werkte. Jan, zijn vrouw en hun drie kinderen verhuisden naar de bovenverdieping van het pand, terwijl Gerardus en zijn vrouw naar de Arnhemseweg vertrokken. Het was een tijd van verandering, maar ook van voortzetting, aangezien de bakkerij in de familie bleef.
De familie Coumans had hun handen vol met zowel de bakkerij als de zorg voor hun jonge kinderen. Om het huishouden draaiende te houden, namen ze een zelfstandig dienstmeisje aan, een belangrijke hulp in een tijd waarin huishoudelijke taken nog veel tijd en energie vergden.
Verandering van Eigenaren en Namen
In 1958 besloot de familie Coumans hun geliefde bakkerij en woning te verkopen. Ze verhuisden naar de Jachthoornlaan, en het pand kwam in handen van een nieuwe eigenaar: de familie Jansen. Zij openden Jansen’s Banketbakkerij, bekend om hun slogan: “U ondervindt Jansen’s Banket wint ‘t.” De bakkerij kende een bescheiden succes, met een vaste standplaats op de markt in Enschede en een groeiende klantenkring.
Toch was het succes van korte duur. Rond 1960 nam Hendrik Jan de Wilde de bakkerij over. Hij transformeerde het bedrijf naar “De Wilde’s Banketbakkerij”, en al snel werden zijn bokkepootjes beroemd in Apeldoorn en omstreken.



Een Nieuwe Bestemming: Het Jongeren Advies Centrum
Toen Hendrik Jan de Wilde in 1984 overleed, nam zijn zoon de zaak over. Niet voor lang want de familie besloot het bedrijf uiteindelijk niet voort te zetten. Zo kwam er op 27 april 1985 een einde aan Bakkerij de Wilde. Het pand werd verkocht aan de gemeente Apeldoorn. Kort na de koop onderging het pand een korte verbouwing en kreeg het een nieuwe bestemming als Jongeren Advies Centrum (JAC). In dezelfde periode werden meerdere oude panden in de straat afgebroken, maar het pand op nummer 65 bleef overeind staan.



Nu, 117 jaar later, zijn bijna alle panden afgebroken voor nieubouw maar het pand op nummer 65 is één van de weinig die overeind bleef staan. Momenteel bevindt zich een jongereninformatiepunt in het pand, dat jongeren tussen de 12 en 27 jaar ondersteunt. Op de tweede verdieping is Hfftig gevestigd, een organisatie die Apeldoornse jongeren koppelt aan vrijwillige coaches om hen te helpen hun doelen te bereiken.
Leuk om dit stukje historie te lezen, temeer omdat dit voor mij nieuwe informatie is. Het oorspronkelijke marmeren naambord met de naam G.J. Mensink hangt nu bij zijn kleinzoon Gerardus J (F) Mensink aan de woning in Emmen.