
Papierfabriek de Eendracht
Bernardus (Bernard) Hakken werd geboren op 19 januari 1859 in Hengelo, in een gezin dat bekend stond om zijn eenvoud en bescheidenheid. Hij werd vernoemd naar een eerder jong overleden broer, wat een voorbode leek te zijn van het zware leven dat hij tegemoet zou gaan. Bernard groeide op in een gezin met zes kinderen, waar het dagelijks leven werd getekend door armoede. Zijn ouders werkten beiden op het land, maar als er geen werk was, had het gezin geen inkomsten. Het gezin woonde in Hengelo, in Wijk A op nummer 112.
De omstandigheden verslechterden verder toen Bernards vader op 20 februari 1866 overleed, op slechts 45-jarige leeftijd. Zonder haar man kon Bernards moeder het niet meer alleen bolwerken. Om die reden werd ze door de kerk gekoppeld aan een weduwnaar. Zo hertrouwde ze op 4 januari 1867 met kleermaker Derk Steege. Een jaar later, op 27 januari 1869, kreeg Bernard er een halfbroertje bij, die Gerrit Steege heette.
Op 22-jarige leeftijd, op 15 juni 1881, verliet Bernard Hengelo samen met zijn oudste broer, Gerrit Hendrik Hakken. De broers vertrokken naar Warnsveld, waar ze knecht werden bij rijkere families. Zo kwam Bernard bij de familie Wijers te wonen en te werken. Bernard stond bekend als een harde werker.
Op 25 mei 1895 verhuisde Bernard naar Zutphen, waar hij bij de familie Cornegoor aan de Emmerikseweg 6 in de kost kwam en op het land ging werken. In deze periode ontmoette hij de Brummense Johanna Aleida (Aaltje) Boersbroek. Toen Aaltje eind 1897 ontdekte dat ze zwanger was, moest ze met Bernard trouwen. Op 9 februari 1898 vond het huwelijk plaats, en op 4 maart 1898 kon het stel dankzij de familie Cornegoor hun intrek nemen in een huis aan de Emmerikseweg 2. Daar werd op 21 juni 1898 hun eerste dochter geboren, Hendrika Everdina Hakken. Het meisje werd vernoemd naar haar grootmoeder, Hendrika Gerbscheid, en als blijk van dank ook naar de vrouw van Bernards werkgever, Everdina Cornegoor-van Beek.


In de daaropvolgende jaren verhuisde het gezin naar Apeldoorn, waar Bernard een baan vond als stoker bij Papierfabriek De Eendracht van de firma Van Gelder & Zonen. Het gezin vestigde zich eerst aan de Eendrachtstraat 285, en later, toen Aaltje opnieuw zwanger werd, verhuisden ze naar de Aandachtstraat 436.

Op 2 juni 1902 werd hun zoon Frederik Jan Albertus (Bertus) Hakken geboren, en twee jaar later, op 24 augustus 1904, volgde nog een zoon, Bernardus Hakken, vernoemd naar zijn vader. Helaas overleed dit zoontje al na enkele maanden op 1 november 1904.

Het verdriet werd nog groter toen ook hun dochtertje Gerdina Maria (Gerda) Hakken, geboren op 24 augustus 1906, slechts een paar maanden oud overleed op 10 januari 1907.
Op 22 november 1908 werd opnieuw een dochter geboren, Johanna Berendina (Jo) Hakken, maar ook zij werd niet oud en overleed op 25 maart 1910.

Bernard bleef werken bij de papierfabriek om voor zijn gezin te zorgen, maar het noodlot sloeg opnieuw toe. Op 30 maart 1910, slechts vijf dagen na het overlijden van zijn dochter Jo, scheurde een stoomleiding tijdens zijn dienst. De stoom spoot recht in zijn gezicht, waardoor Bernard ernstige brandwonden opliep aan zijn hoofd en handen. De hete stoom veroorzaakte echter ook inwendige schade. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij de volgende ochtend na veel lijden overleed aan zijn verwondingen. Bernardus Hakken werd 51 jaar oud en liet zijn vrouw Aaltje en twee jonge kinderen in rouw achter.

