
Rijwielhandel Modderkolk
Gerrit Modderkolk was een fietsenmaker die jarenlang zijn vakmanschap aanscherpte in de fietsenwinkel van Van den Brink aan de 1e Wormenseweg in Apeldoorn. Elke dag sleutelde hij met zorg aan de fietsen van de klanten, maar na verloop van tijd begon hij te dromen van iets voor zichzelf.
In 1929 kreeg hij de kans om zijn droom waar te maken. Gerrit vond een pand op de Reigersweg 151, op de hoek van de 2e Wormenseweg. Hij kocht het pand en opende hier vol trots zijn eigen zaak: “Rijwielhandel en reparatie-inrichting G. Modderkolk.”


Gerrit Modderkolk was zeer actief in het promoten van zijn fietsenwinkel. Hij zette regelmatig aantrekkelijke aanbiedingen in de krant en organiseerde diverse acties, zoals een week lang binnen- en buitenbanden voor slechts 1 gulden 25. Naast fietsen verkocht hij ook brommers, motoren en onderdelen. Klanten konden bij hem bovendien terecht voor kaarslantaarns, hand- en jasbeschermers. Het duurde dan ook niet lang voordat “Rijwielhandel Modderkolk” een bekende naam werd in Apeldoorn.
In 1934 trouwde Gerrit met Theodora Lieftink, waarna hij zijn pand grondig liet verbouwen. Het pand werd omgevormd tot een dubbele woning: Gerrit en Theodora woonden in één deel, terwijl het andere deel als rijwielzaak bleef functioneren. In 1936 werd hun dochter Jannie geboren, en na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, werd hun zoon Jan geboren.



Gerrit was een bekende verschijning in de buurt, altijd te herkennen aan zijn groene stofjas. Hij stond altijd klaar voor zijn klanten, en mensen die in de buurt werkten, konden hun fiets veilig bij hem stallen. Het was bijna vanzelfsprekend dat iedereen in de buurt zijn fiets bij Modderkolk kocht.

Gerrit had meerdere fietsenmakers in dienst en zorgde ervoor dat zijn zoon Jan ook het vak leerde. Gerrit was niet alleen een werkgever, maar ook een mentor die zijn passie voor het fietsenmakersvak doorgaf aan de volgende generatie. Hij leidde niet alleen zijn zoon op, maar gaf ook jonge leerlingen de kans om het vak onder de knie te krijgen. Zijn winkel werd een leerplek waar vakkennis en ervaring werden doorgegeven.


Na het overlijden van Gerrit in 1982 nam zijn zoon Jan de zaak over. Jan woonde samen met zijn zus Jannie en hun moeder aan de Reigersweg. Net als zijn vader zette Jan sterk in op promotiematerialen; bijna iedere Apeldoorner had wel een gele pen van Modderkolk in handen gehad. Hoewel deze reclamecampagnes misschien niet echt nodig waren, aangezien iedereen de fietsenwinkel van Jan Modderkolk kende, kwamen hele families bij hem voor hun fietsen. Hierdoor bleef zijn winkel een vertrouwd en bekend gezicht in de regio.

Jan bleef ongehuwd en overleed op 23 juli 1998 aan de gevolgen van hartproblemen, kort na het overlijden van zijn moeder op 24 mei 1998. Hierdoor bleef Jannie alleen achter. Haar neef, Gerwin Bomhof, nam het bedrijf over. Gerwin verhuisde de zaak na enkele jaren naar Ugchelen, waar hij het voortzette onder de naam Fietscity.

Later, in 2007, werd het oude pand aan de Reigersweg afgebroken om plaats te maken voor een appartementencomplex. Dit nieuwe gebouw werd ontworpen in dezelfde stijl als de oorspronkelijke woning van Modderkolk. Jannie verhuisde naar dit moderne complex, waarmee ze haar verbondenheid met de plek waar het allemaal begon, bleef behouden.
