
Julianaziekenhuis
Het Julianaziekenhuis was een ziekenhuis in Apeldoorn, gelegen aan de Sprengenweg. De geschiedenis van dit ziekenhuis begint in 1886, toen Apeldoorn nog maar zo’n 17.000 inwoners telde. Dankzij giften van onder andere koningin Emma en enkele rijke inwoners van Apeldoorn, werd dat jaar het eerste ziekenhuis van het dorp geopend. De wens van gemeentegeneesheer Johannes C. Vlaanderen, die zich al sinds 1872 inzette voor de oprichting van een ziekenhuis, ging daarmee in vervulling.

Vlaanderen had zich al jaren ingezet voor de oprichting van een ziekenhuis, vooral omdat Apeldoorn destijds geteisterd werd door besmettelijke ziekten zoals cholera en de pokken. In 1883 kreeg hij eindelijk steun van de gemeentelijke gezondheidscommissie, waar hij samen met andere prominente Apeldoornse artsen in zat. Deze commissie adviseerde de gemeente om een ziekenhuis te bouwen, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van de Vereeniging Het Ziekenhuis Apeldoorn.
In 1887 werd naast het ziekenhuis aan de Sprengenweg ook een kinderziekenhuis, het Mary Kinderziekenhuis, gebouwd aan de Koning Lodewijklaan. Beide ziekenhuizen gingen in 1936 samen verder onder de naam Julianaziekenhuis, vernoemd naar prinses (en later koningin) Juliana. Het ziekenhuis groeide snel, wat leidde tot meerdere uitbreidingen, waaronder de bouw van een groot nieuw beddenhuis en een zusterflat in de jaren ’60.



In 1986 fuseerde het Julianaziekenhuis met het Lukasziekenhuis, dat gelegen was op de grens van Apeldoorn en Ugchelen. Samen vormden ze het Ziekenhuiscentrum Apeldoorn. Deze fusie markeerde het begin van een nieuwe fase voor het Julianaziekenhuis. In 1999 volgde opnieuw een fusie, dit keer met het Spittaal in Zutphen, waarna de naam Gelre Ziekenhuizen werd aangenomen.
Het Julianaziekenhuis sloot uiteindelijk zijn deuren in 2009, nadat het Lukasziekenhuis grondig was verbouwd en de hoofdlocatie van Gelre Ziekenhuizen was geworden. Het oude gebouw van het Julianaziekenhuis werd in 2013 gesloopt.
Op het terrein waar ooit het ziekenhuis stond, is in 2019 begonnen met de bouw van een nieuwe woonwijk, het Julianakwartier. Ter ere van de geschiedenis van het ziekenhuis werd er een straatnaambord onthuld door Lenie Woelinga-Rodbard, de 100-jarige dochter van de eerste geneesheer-directeur van het ziekenhuis, dokter J.J.A. Rodbard. Ook werd een toegangspoort naar het Julianakwartier onthuld, waarin originele dekplaten van de oude hoofdingang van het ziekenhuis zijn verwerkt. Deze platen werden geschonken door Jan en Sjoukje Blom, die ze hadden gered tijdens de sloop van het ziekenhuis.
Zo blijft de herinnering aan het Julianaziekenhuis, dat een belangrijke rol speelde in de zorggeschiedenis van Apeldoorn, voortleven in het moderne stadsbeeld.